'Auto's krijgen te veel ruimte op straat'

Almere 8 augustus 2017
Fietsers en voetgangers in Almere delven het onderspit als het gaat om ruimte op de straat. Fietsers krijgen 14 procent van alle ruimte en voetgangers een derde. Automobilisten krijgen daarentegen meer dan de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie naar de ruimte op straat in de 20 grootste gemeenten.

Vooral Almere Hout is volgens Milieudefensie een waar autoparadijs. Daar is 77 procent van de ruimte op de weg bestemd voor het autoverkeer en parkeerplekken. De wijk staat daarmee landelijk gezien op nummer twee van woongebieden met de meeste ruimte voor de auto. In Almere Haven en Almere Poort zijn fietsers juist wat beter af. Op de website mijnruimte.nu kan per wijk van de 20 grootste gemeenten worden gekeken hoe de verdeling is.

Milieudefensie vindt dat er meer ruimte voor wandelen en fietsen nodig is om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. De stad zou volgens de organisatie voor mensen moeten zijn en niet voor auto's. Milieudefensie roept gemeenten daarom op in actie te komen via een petitie.

In alle onderzochte steden krijgt het autoverkeer ruim baan. Apeldoorn spant de kroon met 61 procent van de ruimte voor automobilisten. In Den Haag krijgen vooral voetgangers veel ruimte, namelijk 43 procent, tegen 46 procent voor de automobilisten. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer