Convenant tegen zieke bio-aardappelen

Flevoland 8 augustus 2017
Binnen drie jaar moeten er alleen nog biologische aardappels in de winkel komen, die ongevoelig zijn voor de ziekte phytophtora. Dat hebben 24 telers, kwekers van pootgoed en supermarktketens dinsdag afgesproken in een convenant. De afspraak is een initiatief van de ketenorganisatie in de biologische sector, Bionext.

De schimmelziekte phytophthora richt jaarlijks grote schade aan in de biologische aardappelteelt. Omdat boeren hun aardappels niet bespuiten met bestrijdingsmiddelen, is de financiële schade vaak groot. Telers, kwekers en wetenschappers zoeken al jaren naar rassen, die bestand zijn tegen de ziekte. Er zijn nu zes resistente biologische rassen, maar met extra onderzoek moet dat aantal de komende jaren worden verdubbeld.

De telers en kwekers hebben nu met winkelketens als Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin, Albert Heijn en Jumbo afgesproken dat de komende drie jaar de ontwikkeling en verkoop van resistente rassen voorrang krijgt. Het doel is dat de consument in 2020 ruime keuze heeft uit biologische aardappels. 

Het convenant is in Lage Zwaluwe mede-ondertekend door Flevolandse kwekers als Plantera in Marknesse en Den Hartigh en Agrico uit Emmeloord.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer