Politiek Almere verdeeld over festival voor 65+

Almere 8 augustus 2017
Verschillende politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad twijfelen over de gemeentelijke subsidie aan het Forever Young Festival, dat eind augustus op de Esplanade wordt gehouden. Het gratis toegankelijke festival richt zich uitsluitend op 65-plussers. Met uitzondering van begeleiders en mantelzorgers zijn andere leeftijdsgroepen niet welkom op het festivalterrein.
Meerdere fracties vinden dat geen wenselijke keuze.

Tijdens het Forever Young Festival treedt een keur aan Nederlandse artiesten op, zoals Anita Meijer, Willeke Alberti en Berdien Stenberg. 65-plussers kunnen gratis kaarten bestellen. Op het terrein kunnen ze dan gratis een aantal consumptiemunten krijgen.

Het festival krijgt onder andere subsidie van het Cultuurfonds Almere en van Almere City Marketing. In totaal gaat het om een bijdrage van 75.000 euro.

Buitensluiten en discriminatie
Fractievoorzitter Hilde van Garderen van de VVD laat weten dat haar partij geen voorstander is van een doelgroepenbeleid waar andere mensen worden buitengesloten. Ans DeSumma van de SP vindt dat de organisatie beter een festival had kunnen organiseren voor mensen met een smalle beurs. De minimumleeftijd van 65 is volgens Marco de Kat van Leefbaar Almere een vorm van discriminatie. Een positiever geluid komt van Johan de Leeuw van de fractie AP/OPA. Hij vindt het festival een goed initiatief: "Er niks mis mee om iets te organiseren speciaal voor ouderen".

Onwenselijk
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland vindt het onwenselijk om een leeftijdsgrens aan een festival te stellen. De organisator van het festival begrijpt de kritiek wel, maar is nog steeds van plan alleen 65-plussers toe te laten. Volgens de organisator gaat het om een kwetsbare groep waarvoor weinig georganiseerd wordt. Bovendien moeten ouderen vaak enkele drempels over voor ze besluiten naar een evenement te gaan.  
© omroep flevolandsitemap | disclaimer