"Koploper stuurt geregeld bezoekers zonder diploma weg"

Lelystad 9 augustus 2017
170809_koploper_01
Receptionisten van zwembad De Koploper in Lelystad moeten geregeld bezoekers onder de acht jaar naar huis sturen, omdat ze geen zwemdiploma hebben en ook geen begeleiding. Dat zegt Marcel van Dongen, directeur van zwembad de Koploper in Lelystad naar aanleiding van de verdrinking van een 16-jarige Syrische jongen deze week in een zwembad in Blerick. Hij had geen zwemdiploma.

Volgens Van Dongen is zo'n diploma niet voor iedereen vanzelfsprekend, met name voor Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Hij sluit zich dan ook deels aan bij het pleidooi van de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Die bond wil dat asielzoekers zwemles krijgen en worden voorgelicht over de gevaren van water.

Voorlichting
Van Dongen is het daar deels mee eens. De oplossing ligt volgens de directeur in de omgang met water. "We moeten als maatschappij iets doen met voorlichting op scholen, bij buurthuizen en bij ouders. We moeten helpen inzien wat het belang is van zwemles en ook helpen om de zwemkunst machtig te worden."

RTV Noord meldde woensdagmiddag dat het probleem ook de aandacht heeft van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat wil dat zwemles wordt opgenomen in het inburgeringstraject.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer