Prijsstijgingen verwacht door slechte appeloogst

Biddinghuizen 13 augustus 2017
Liefhebbers van fruitsappen moeten er rekening mee houden dat hun drankje duurder wordt. Flevosap uit Biddinghuizen verwacht prijsstijgingen door een slechte Europese fruitoogst.

Nachtvorst funest
Oorzaak is de nachtvorst in het voorjaar. Na warme weken in april liepen de knoppen vroeg uit. Toen er in die kwetsbare periode stevige nachtvorst kwam, ging er veel bloesem verloren. De Europese appeloogst zal naar verwachting de kleinste zijn in tien jaar. Vooral in Zuid-Europese boomgaarden sloeg de nachtvorst stevig toe. Ook bij veel Nederlandse telers zal de opbrengst dit jaar lager zijn.

Flevolandse fruitoogst relatief goed
In Flevoland blijft de schade beperkt. Telers hebben hier over het algemeen hun bomen besproeid toen de nachtvorst toesloeg. De bloesem wordt dan door een laagje water tegen de kou beschermd. Hoewel het dus meevalt met de opbrengst in Flevoland, heeft Flevosap te maken met de gevolgen van de kleinere oogst. Want hoewel het bedrijf zelf fruit teelt, moet het ook veel inkopen. Dat zal nu extra geld gaan kosten, zegt directeur Roel Vermeulen. “We hebben nu eenmaal Europese marktprijzen.”

Flevosap gebruikt nu nog fruit van vorig jaar. Over enkele weken begint de nieuwe oogst, maar nu al merkt Vermeulen al dat de schaarste toeslaat. "Sinds mei stijgen de prijzen al."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer