OM eist 5 jaar cel voor brandstichtingen

Lelystad 18 augustus 2017
Justitie wil dat de Lelystedeling die wordt verdacht van een reeks brandstichtingen in Lelystad vijf jaar de cel in gaat. Deze onvoorwaardelijke straf eiste het Openbaar Ministerie vrijdag bij de rechtbank. 

Volgens Justitie staat vast dat de verdachte in de nacht van 16 op 17 maart in een paar uur tijd in de wijken Horst en Wold auto's in brand heeft gestoken en in de Kamp bij de voordeur van een huis brand gesticht. De bewoners werden op tijd gewaarschuwd door de politie.

De verdachte was bij de eerste brand eerder ter plekke dan de hulpdiensten om foto's te maken, was ook bij de tweede autobrand in de Wold en werd fietsend in de wijk gesignaleerd kort voordat de woningbrand werd gemeld. Dat maakt hem volgens de Officier van Justitie tot meer dan 'een nieuwsgierige omstander'. Zijn verklaringen zijn onaannemelijk en leugenachtig.

Bij zijn aanhouding had de man een aansteker in zijn sok en deodorant in zijn jaszak, waarmee de branden mogelijk zijn gesticht. Ook verbrande haartjes op zijn duim zijn volgens Justitie belastend.

App-bericht
De verdachte ontkent betrokkenheid bij de branden. Hij zou de bewuste nacht via een app-bericht zijn gewaarschuwd over de autobrand in de Horst en zijn gaan kijken, omdat twee weken eerder ook al tot twee keer toe auto's waren uitgebrand. De 30-jarige man wilde de branden op zijn Facebook-pagina zetten en de daders opsporen, maar vertrouwde dat de politie niet toe.

Toen hij bij de eerste brand stond, is hij na een nieuwe melding naar de tweede brand gegaan. Hij heeft niet willen verklaren wat hij in de buurt van de woning deed. Wel werd tijdens de rechtszaak duidelijk dat de verdachte en de bewoners elkaar kenden en een conflict hadden over een onjuist uitgevoerde klus, die de verdachte in het huis had verricht.

Bewijs
Volgens de advocaat van de verdachte ontbreekt elk technisch bewijs tegen zijn client. Zo zijn de kleren van de man niet onderzocht op rook- en brandsporen. De verschroeide haren aan de duim zou de Lelystedeling een dag eerder hebben opgelopen bij het uitvoeren van zijn vak als dakdekker. Bovendien zou uit camerabeelden blijken dat de verdachte pas bij de eerste autobrand arriveerde, toen de politie er al stond.

Camper
Bij de brand in de Wold ging de camper van Lucas Hollander in vlammen op. De 80-jarige was toen net klaar met het opknappen van het kampeermiddel. Via een geldinzamelingsactie kon een nieuwe camper worden aangeschaft. Daar heeft Hollander wel hoge reparatiekosten aan gehad.

Zowel Hollander als de andere gedupeerden van de branden lijden psychisch nog steeds onder de gebeurtenissen. Allen hebben schadeclaims tegen de verdachte ingediend.

Justitie legt de verdachte ook nog bezit van een filmpje en foto's met kinderporno op zijn telefoon ten laste. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer