Dorp verdeeld over nieuwbouwlocatie woningen

Kraggenburg 22 augustus 2017
Dat er nieuwe huizen in Kraggenburg gebouwd moeten worden, daar is iedereen in het dorp het over eens. De plek waar het dorp uitgebreid moet worden is echter al jaren onderwerp van discussie. Een viertal inwoners van Kraggenburg streed woensdag bij de Raad van State tegen de komst van nieuwbouw op een grasveldje aan de Walstraat. Een plek die de gemeente onlangs aanwees als geschikte locatie. 

Starterswoningen nodig
De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft vorig jaar het bestemmingsplan goedgekeurd om de bouw van zeven woningen op het veld mogelijk te maken. Vooral jongeren in het dorp hebben volgens wethouder Wiemer Haagsma behoefte aan starterswoningen. Ook Dorpsbelang Kraggenburg staat achter de kleinschalige woningbouw binnen het dorp.

Minder woongenot en waardedaling
Omwonenden van de nieuwbouwlocatie zijn tegen omdat ze vrezen dat hun woongenot achteruit gaat en de waarde van hun koopwoning met tenminste 10.000 euro zal dalen. "Er is een prachtig grasveld, kinderen kunnen hier prima spelen", zegt omwonende Gien Rinsma . "We zitten hier echt niet op te wachten, dat er zeven huizen komen." Daarom stapte ze samen met de buren naar de Raad van State

Het dorp zit op slot
Kraggenburg zit volgens bewoner Harry Engels op slot. Engels is akkerbouwer in het buitengebied en wil nu hij richting zijn pensioen gaat het erf verlaten. "Er zijn een tiental boeren die net als ik op een ruimere kavel in het dorp willen wonen. Die ruimte is er nu niet." Engels, die in het verleden actief was bij het Dorpsbelang, zegt dat de nieuwbouw op het trapveldje iets kan doen aan de beeldvorming. "Nu is het beeld dat het dorp op slot zit, ook naar degenen die zich aan het oriënteren zijn. Als de bouw doorgaat dan heb je de kans dat mensen de keus maken om in Kraggenburg te komen wonen."

Voorzieningen behouden
Kraggenburg is een klein dorp waar de afgelopen jaren veel voorzieningen zijn verdwenen. Harry Engels hoopt dat nieuwbouw zorgt voor meer inwoners waardoor de voorzieningen behouden kunnen blijven. "Uit een enquête onder onze oudere inwoners blijkt dat het overgrote deel zich goed weet te redden. Het is belangrijk dat dit zo blijft."

Al jaren geen nieuwbouw
Kraggenburg worstelt al jaren met nieuwbouwlocaties voor woningen. Het lukt maar niet om twee kavels net buiten het oude dorp geschikt te maken voor bebouwing. Onder meer de economische crisis en het faillissement van een projectontwikkelaar waren daar debet aan. Of er op het trapveldje gebouwd mag worden maakt de Raad van State over zes weken bekend. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer