SP zet vraagtekens bij asbestcontrole brand Bolderweg

Almere 28 augustus 2017
De Almeerse SP maakt zich zorgen over de manier waarop vorige week is omgegaan met de controle op asbest bij de grote brand aan de Bolderweg op industrieterrein De Vaart. In de nacht van zondag op maandag ging daar een bedrijfsverzamelgebouw in vlammen op.

Vraagtekens
De brandweer gaf al snel aan dat er géén asbest is vrijgekomen. De SP zet daar nu vraagtekens bij. Dit omdat er tijdens, of kort na de brand, geen technische meting uitgevoerd zou zijn. De conclusie dat er geen asbest in het spel zou zijn is volgens de partij dan ook te snel getrokken.

De SP is bezorgd omdat het gaat om een gebouw uit 1987. Sinds 1994 is het gebruik van asbesthoudende materialen in de bouw verboden. 

Brandweer
Een woordvoerder van de brandweer laat in een reactie weten dat er op het eerste gezicht geen aanwijzingen waren voor asbest. Daarom is het asbestprotocol niet in werking getreden. Dat besluit is inderdaad genomen zonder een technische meting. 

In veel gevallen kan informatie van de gemeente helpen bij het inschatten het risico op asbestvervuiling. Gemeenten bezitten bijvoorbeeld gegevens over de indeling van een gebouw en weten vaak of er daadwerkelijk sprake is van asbesthoudende materialen. 

Communicatieproblemen
De brandweer geeft aan dat er bij de brand aan de Bolderweg problemen waren met de communicatie met de gemeente Almere. Door vakantie van een ambtenaar was de gemeente niet direct in staat om gegevens over het gebouw aan te leveren.

Of er bij de sloop- en opruimwerkzaamheden alsnog rekening gehouden moet worden met asbesthoudende materialen is volgens de brandweer een verantwoordelijkheid die bij de gemeente ligt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer