Pyromaan veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Lelystad 1 september 2017
De eis was 5 jaar
De beschadigde camper
De man ontkende betrokkenheid
De eigenaar was overstuur
Een 30-jarige man uit Lelystad is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor een reeks brandstichtingen in Lelystad. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist. Behalve de branden had de man ook kinderporno op zijn telefoon staan.

De pyromaan heeft in de nacht van 16 op 17 maart dit jaar in een paar uur tijd in de wijken Horst en Wold auto's in brand gestoken en in de Kamp bij de voordeur van een huis brand gesticht. De bewoners konden op tijd gewaarschuwd worden door de politie. Volgens de rechtbank zijn de bewoners van het huis in levensgevaar gekomen. 

Eerder ter plekke
De 30-jarige man kwam in beeld bij justitie omdat hij bij de eerste brand eerder ter plekke was dan de hulpdiensten. Ook bij de tweede autobrand in de Wold was hij erbij en hij werd fietsend in de wijk gezien kort voordat de woningbrand werd ontdekt. Dat maakte hem tot meer dan een nieuwsgierige omstander. Bij zijn aanhouding had de man een aansteker in zijn sok en deodorant in zijn jaszak, waarmee de branden mogelijk zijn gesticht.

De man ontkende betrokkenheid bij de branden. Hij zou de bewuste nacht via een app-bericht zijn gewaarschuwd over de autobrand in de Horst en zijn gaan kijken, omdat twee weken eerder ook al tot twee keer toe auto's waren uitgebrand. De 30-jarige man wilde de branden op zijn Facebook-pagina zetten en de daders opsporen, maar vertrouwde dat de politie niet toe.

Camper ging in vlammen op
Bij de brand in de Wold ging de camper van Lucas Hollander in vlammen op. De 80-jarige man was toen net klaar met het opknappen van het kampeermiddel. Via een geldinzamelingsactie kon een nieuwe camper worden aangeschaft. Daar heeft Hollander wel hoge reparatiekosten aan gehad. Hij en andere gedupeerden lijden psychisch nog steeds onder de gebeurtenissen en hebben schadeclaims ingediend.

Schadevergoeding
De rechtbank heeft Hollander een schadevergoeding van 2.500 euro toegekend. De bewoners van het huis waar brand is gesticht moeten ieder 750 euro van de veroordeelde man krijgen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer