'Politie ontslaat Giltay na corruptieschandaal'

Almere 2 september 2017
Almeerder Frank Giltay krijgt strafontslag van de politie, dat meldt het NRC. Giltay was jarenlang voorzitter van de Ondernemingsraad (COR) van de politie. "Hij declareerde onder meer 198 flessen prosecco en liet facturen aanpassen", zo schrijft de krant.

Giltay legde vorig jaar juni onder grote druk zijn functie als voorzitter van de COR neer. Hij kwam in opspraak, omdat hij tienduizenden euro's van de politie zou hebben uitgegeven aan snoepreisjes en etentjes bij Almeerse horecagelegenheden. Er was al aangifte gedaan tegen hem van oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en ambtelijke omkoping. Het interne onderzoek is inmiddels afgerond, maar de publicatie is uitgesteld na het overlijden oud-korpschef Gerard Bouman. Op 12 september wordt dit rapport alsnog gepubliceerd. Tijdens het onderzoek zijn ook invallen gedaan bij tenminste twee Almeerse bedrijven.

Vertrouwelijke brief 
Het NRC heeft de hand weten te leggen om een vertrouwelijke brief van korpschef Erik Akerboom aan Frank Giltay. In de brief staat dat Giltay als COR-voorzitter niet alleen geld van de politie gebruikte voor buitensporige feesten, maatpakken en de inhuur van bevriende persoonlijk adviseurs. Maar ook dat hij moedwillig fraudeerde. Daarnaast liet hij 198 flessen prosecco bezorgen bij zijn vrouw. De rekeningen liet hij veranderen en declareerde hij later.

'Voorgenomen besluit'
Korpschef Erik Akerboom laat in een reactie weten Frank Giltay een 'voorgenomen besluit' te hebben verstrekt. Hij wil niets zeggen over de inhoud daarvan, Het besluit is nog niet definitief, omdat Giltay er eerst op mag reageren.
De politie laat weten na te gaan hoe het kan dat media beschikken over informatie uit het voorgenomen besluit.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer