Schipper Urkersluis legt schuld bij bediening

Urk 4 september 2017
De boot werd geplet doordat het brugdek niet omhoog ging
De Urkersluis is beschadigd
De provincie doet onderzoek
Het ongeluk bij de Urkersluis vrijdag is veroorzaakt door een fout van de bediening en niet door een aanvaring. Dat zegt de betrokken schipper Frits Hoekstra. De provincie sprak over een aanvaring met een neergaande brug, maar volgens de Friese schipper werd zijn boot geplet omdat de brug juist niet omhoog ging.

Van boord gesprongen
Vrijdag voer Frits Hoekstra met zijn schip Voorwaarts de sluis in. Hij voelde al nattigheid toen hij zag dat het waterpeil begon te stijgen, maar de brug omlaag bleef. Via de marifoon probeerde hij contact te zoeken met de bedieningscentrale, maar dat lukte niet. Toen is hij op de wal gesprongen. "Ik dacht dan zien ze op de camera wel dat er iets mis is."

Hoekstra had zijn schip zo ver mogelijk laten doorvaren, zodat zijn kajuit niet werd geplet. Uiteindelijk is de laatste drie meter van het schip geraakt. "De hekken aan de achterkant en de roeiboot zijn kapot, maar op zich valt de schade nog mee." Hoekstra raakte niet gewond, en is ook niet heel erg geschrokken. "Ik heb al heel wat meegemaakt, maar ik wil het liever niet elke week beleven."

"Inschattingsfout"
Hoekstra vaart voor grondbedrijf Eeltink uit Emmeloord. Vrijdag had hij zand gebracht naar Emmeloord en hij was met een leeg schip op de terugweg. Een collega vaart met een boot die iets kleiner is maar wel veel lijkt op de 43 meter lange Voorwaarts van Hoekstra. Na het ongeluk zou een medewerker van de provincie tegen Hoekstra hebben gezegd dat zij het schip hadden aangezien voor die kleinere broer. Die past namelijk wel in de sluis, zonder dat de brug omhoog hoeft.

Provincie houdt kaken nog op elkaar
De provincie Flevoland is bezig met een onderzoek naar het ongeluk. Totdat duidelijk is wat er is gebeurd en alle partijen hierover zijn ingelicht, wil de provincie niet veel over de kwestie kwijt. Een woordvoerder meldt dat de term 'aanvaring' alleen was gekozen om aan te geven dat twee dingen tegen elkaar aan waren gekomen. "We hebben niet bedoeld dat de schipper ergens tegen aan is gevaren. Ik snap dat de schipper het daar niet mee eens is", aldus de woordvoerder. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet bekend. "Maar als het verhaal van de schipper overeenkomt met wat wij zien in de log-gegevens en op de videobeelden, dan zijn we snel klaar."

Te weinig capaciteit
Eigenaar Eeltink van het gelijknamige grondbedrijf in Emmeloord wijt het ongeluk aan onderbezetting bij de bediening. "Door grote projecten als de A6 en de uitbreiding van het vliegveld is het veel te druk." Hij wil dat de provincie meer mensen inzet voor de bediening. 

Urkersluis voorlopig gestremd
Ondertussen is de Urkersluis niet te gebruiken en zijn medewerkers van de provincie aan het kijken hoe groot de schade aan de brug is. In het slechtste geval moet het brugdek eruit getild worden en is de brug twee weken dicht voor het wegverkeer. Dat moet nu omrijden via de naastgelegen Arie de Witbrug. Scheepvaart is voorlopig nog mogelijk, tot de reparaties aan de brug echt van start gaan.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer