Bevel tot stoppen praktijk huisarts Kerimov 'knetter laat'

LELYSTAD • Di 5 september 2017 | 13:43 • Dinsdag 5 september 2017 | 13:43
Het heeft lang geduurd voordat huisarts Kerimov van 't Hart Medisch Centrum gedwongen werd zijn patiënten over te dragen. Dat zegt Wilbert Ransz van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie beval de huisarts op 25 juli om zijn patiënten over te dragen omdat zij acuut gevaar liepen. Ransz noemt de maatregel van zijn eigen dienst 'knetter laat'. Hiermee doelt hij op het feit dat het lang duurt voordat de inspectie iets kan doen tegen een huisarts als Kerimov. Dit komt door de lange juridische procedures die de inspectie moet doorlopen.

Al jaren klachten over huisarts
Patiënten, zorgverzekeraars en collega-huisartsen klaagden al jaren over het functioneren van huisarts Kerimov. Patiënten spreken van agressie, het voorschrijven van verkeerde medicijnen en gerommel met dossiers. Ook zouden de assistentes diagnoses stellen en ingrepen uitvoeren. Zorgverzekeraars klaagden de huisarts aan voor fraude en zijn collega's gooiden hem een jaar geleden uit de avond- en weekenddiensten omdat zij hun patiënten niet langer aan Kerimov toevertrouwden. Ondanks al deze signalen duurde het tot eind juli van dit jaar voor de inspectie ingreep.

"We hebben als inspectie behoorlijk wat middelen maar het moet wel proportioneel zijn", zegt Wilbert Ransz van de inspectie. De inspectie is afhankelijk van meldingen van zorgverleners, patiënten en beroepsgenoten, aldus Ransz. Een bevel is ingrijpend en moet door de rechter getoetst worden. "Een arts kan tegen een bevel in beroep gaan, later naar de Raad van State stappen en tot de Hoge Raad aan toe procederen. Al die tijd kunnen wij niets doen." Een dergelijke procedure kan gemakkelijk een jaar duren.

Kerimov is nog steeds arts
Ondanks het bevel van de inspectie mag Kerimov nog wel als arts aan de slag. Dat komt omdat de inspectie hem alleen heeft bevolen de patiënten van 't Hart Medisch Centrum over te dragen. "Er waren te weinig feiten tegen Kerimov om hem als arts tegen te houden", zegt Ransz. 

Het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg is de enige die Kerimov een beroepsverbod kan opleggen. Dat gebeurt niet zomaar; er moet dan een klacht ingediend zijn door een patiënt, een zorgverzekeraar of de inspectie. Kerimov kreeg al eens een beroepsverbod opgelegd maar is hiertegen in beroep gegaan. Zolang dit beroep duurt mag hij gewoon blijven werken. 

"Kerimov niet in Groningen of Maastricht aan het werk"
De kans dat huisarts Kerimov nu nog in Nederland aan het werk is, is theoretisch. Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate van de Universiteit van Amsterdam. "Een bevel van de inspectie is een ingrijpende maatregel", zegt hij. "Je mag dan geen zorg meer leveren. Ik sluit uit dat hij nu in Groningen of Maastricht aan de slag gaat. Hij wordt in het bevel van de inspectie met naam en toenaam genoemd en een nieuwe werkgever en de zorgverzekeraars hebben de verantwoordelijkheid om zijn achtergrond te controleren." Een arts kan niet werken zonder een contract met een zorgverzekeraar en daarom is de kans dat Kerimov nog in Nederland aan de slag gaat 'theoretisch', aldus de hoogleraar. 

Volgens Legemaate is de situatie van huisarts Kerimov uitzonderlijk. "Dit komt statistisch gezien een aantal keer per jaar voor. Het is geen structureel probleem binnen de gezondheidszorg." Hij wijst erop dat de inspectie een kleine organisatie is die moet roeien met de riemen die er zijn. "Het is niet reëel om alleen naar de inspectie te wijzen. We hebben het in Nederland zo ingericht dat de inspectie juridisch heel zorgvuldig te werk moet gaan. Hierdoor duren procedures lang. Al is er wel discussie over want soms duurt het te lang en grijpt de inspectie niet tijdig in. Dat is in sommige zaken evident."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel