'Vloggende agent verraadt adressen slachtoffers en verdachten'

Almere 6 september 2017
Via de video's van de populaire Almeerse politievlogger Jan-Willem zijn adressen van bijvoorbeeld slachtoffers van geweldsmisdrijven te achterhalen. Dat zeggen journalisten die werken voor het programma De Monitor van KRO/NCRV.

Jan-Willem werkt als politieagent bij het bureau in Almere-Buiten en maakt wekelijks een vlog over zijn werkzaamheden op zijn YouTube-kanaal. Hij wil daarmee een tegenwicht bieden aan de video’s die anderen over de politie plaatsen, omdat die volgens hem een scheef beeld schetsen. Zijn kanaal heeft ruim 100-duizend abonnees. 

Volgens de journalisten van de Monitor is via de meeste video's die Jan-Willem plaatst een adres herleidbaar. Daardoor zijn volgens hen verdachten, slachtoffers en omwonenden niet meer anoniem. Hoewel hun gezichten onherkenbaar zijn gemaakt, zou de omgeving te veel aanwijzingen geven voor waar iemand woont.
De journalisten laten via een voorbeeld zien dat door bijvoorbeeld een time-laps langzaam af te spelen, adressen zijn te zien. Ze hebben aan de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd of de richtlijnen rondom het plaatsen van dit soort video's tekort schieten of niet goed worden nageleefd.  

Politievlogger Jan-Willem wil nog niet reageren op het verhaal van de Monitor. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer