SP: Alle kinderen moeten zwemdiploma hebben

Lelystad 11 september 2017
Alle kinderen in Lelystad zouden de basisschool moeten verlaten met een zwemdiploma op zak. Dat vindt de SP-fractie, die wil uitzoeken wat er voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

Tot enkele jaren jaar geleden kregen alle kinderen zwemles via school, maar dat schoolzwemmen is wegbezuinigd. Dat betekent dat ouders er nu zelf verantwoordelijk voor zijn dat hun kinderen leren zwemmen. Volgens Symaiah Verbeek van de SP blijkt uit recente landelijke cijfers van de Nederlandse Reddingsbrigade dat er steeds meer ongelukken gebeuren met kinderen die niet kunnen zwemmen. Soms heeft dat een dodelijke afloop. Verbeek wil daarom van het college van B en W  weten hoe veel kinderen de basisschool verlaten zonder een A-diploma.

Moet het schoolzwemmen terugkeren?
De SP vindt niet dat het schoolzwemmen weer ingevoerd zou moeten worden. "Scholen hebben al te veel taken. De gemeente moet er op toezien dat alle kinderen op de een of andere manier zwemles krijgen."

Drempel Jeugdsportfonds te hoog
Voor kinderen uit arme gezinnen is er nu al de mogelijkheid om via het Jeugdsportfonds op zwemles te gaan. Verbeek vermoedt dat toch niet ieder kind dat dit nodig heeft, wordt bereikt. Ze denkt de drempel voor het fonds te hoog is. "De gemeente moet die drempel verlagen. Bovendien zou zwemmen de eerste prioriteit moeten krijgen als sporten voor kinderen wordt gestimuleerd."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer