Liveblog: Storm hindert vooral verkeer

Flevoland 13 september 2017
Stuur ons jouw foto's via nieuwsfoto@omroepflevoland.nl
Brandweer moest veel in actie komen stormschade
Tak uit Lage Vaart gehaald die gevaar voor scheepvaart vormde
Het was een stormachtige dag in Flevoland. Weerman Robert de Vries verwacht dat de wind vanaf nu geleidelijk af gaat nemen. De krachtigste windstoot die vandaag gemeten werd was 117 kilometer per uur. Dat was op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Op het IJsselmeer stond enige tijd een zuidwesterstorm. De gemiddelde windkracht was daar 9 beaufort. Voor Flevoland geldt tot 18:00 uur code geel en voor het IJsselmeergebied geldt tot 17:00 uur code oranje.
 
Opmerkelijk
Een groot zeilschip in Bataviahaven sloeg los doordat een aanknopingspunt voor één van de touwen kapot ging door de storm. De havendienst, politie en de KNRM konden het schip vrij snel weer tegen de kant duwen en vastzetten. 
Een zwaan vloog dwars door een raam van basisschool De Ontdekking in Almere een klaslokaal binnen. Nadat juffen en meesters zich over het gehavende dier hadden ontfermd, nam de dierenambulance het over.  
 
Stormschade
De brandweer kreeg meer dan 20 meldingen van stormschade binnen. In de meeste gevallen ging het om omgewaaide bomen. In Emmeloord moesten brandweermannen ingrijpen omdat  een aantal bomen op huis terecht dreigden komen. In de Snijdersstraat in Lelystad dreigden dakplaten los te laten, die zijn verwijderd. Volgens de brandweer konden alle meldingen met de reguliere bezetting worden afgehandeld.
 
Verkeershinder
Het verkeer heeft het één en ander te lijden onder de storm. Automobilisten raakten van de weg maar er zijn vooralsnog geen ernstige ongelukken gemeld. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is vanochtend afgesloten voor vrachtverkeer en aanhangers. Pas om vijf uur werd de dijk weer opengesteld voor vrachtwagens en aanhangers. De snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur voor automobilisten blijft van kracht.

De Oostranddreef in Lelystad werd enige tijd afgesloten omdat er een boom over de weg lag. Vanwege stormschade waren de Kamperweg bij Emmeloord en de Wrakkenweg en de Gemaalweg bij Rutten korte tijd dicht. Door de harde wind had ook de scheepvaart last van vertragingen. De Ketelbrug en Ramspolbrug werden vandaag niet bediend. Schepen konden daardoor niet passeren. 
 
Omdat de ergste wind voorbij is, is ons Liveblog inmiddels beëindigd.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer