Toch geen hyperloop-station voorlopig

Lelystad 15 september 2017
Hyperloop One, één van de organisaties die een supersnelle 'vacuümtrein' willen ontwikkelen, legt voorlopig geen lijn aan in Nederland. Het bedrijf richt zich eerst op andere landen.

2600 kandidaat-trajecten
Hyperloop One begon met 2.600 kandidaat-trajecten. Dat werd een paar maanden geleden teruggebracht tot 35 kanshebbers. Op die lijst stond Nederland nog wel. De ronde zou Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad met elkaar verbinden. De route is 428 kilometer lang, een afstand die volgens Hyperloop One kan worden afgelegd in iets meer dan 40 minuten. Het langste onderdeel, de 111 kilometer van Rotterdam naar Eindhoven, zou in tien minuten te doen zijn. Minister Schultz (Infrastructuur) deed een goed woordje voor Nederland.

Vijf landen
Hyperloop One gaat voorlopig verder met tien mogelijke routes in vijf landen. Twee daarvan zijn in Europa: Glasgow-Liverpool en Edinburgh-Londen. Ook de Verenigde Staten, Canada, Mexico en India zijn nog in de race.

Gesloten buis
Een hyperloop is een gesloten buis, waar een capsule met passagiers of vracht doorheen schiet. Door lage luchtweerstand zou de capsule snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur moeten kunnen bereiken. Het is een idee van Elon Musk, de man achter autobouwer Tesla, betalingsdienst PayPal en ruimtevaartbedrijf SpaceX.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer