Schade Urkersluis groter dan gedacht

Urk 15 september 2017
De schade aan de brug over de Urkersluis blijkt groter dan gedacht. De brug raakte twee weken geleden zwaar beschadigd toen een binnenvaartschip klem kwam te zitten onder het brugdek. De reparatie duurt langer en de brug kan pas in december weer open en dicht voor schepen. Eerst was er sprake van november.

Complexe klus
De afgelopen weken heeft de provincie een aannemer ingeschakeld om onderzoek te doen naar de schade aan de brug. Een tandwiel van de hefinstallatie blijkt dusdanig beschadigd te zijn, dat het volledig moet worden vervangen. De leveringstijd van dit onderdeel bedraagt tenminste 12 weken. Dat betekent dat de reparatiewerkzaamheden op zijn vroegst medio december worden afgerond, in plaats van begin november zoals eerder werd ingeschat. 

Autoverkeer krijgt voorrang
De provincie heeft in overleg met gemeenten Urk en Noordoostpolder besloten de brug weer omlaag te laten. De brug kan zowel staand als liggend gerepareerd worden, maar de provincie acht het onveilig en dus onverantwoord om de brug over de Urkersluis ruim drie maanden buiten gebruik te stellen voor wegverkeer en hulpdiensten, in geval van calamiteiten. De afgelopen dagen was alleen de Arie de Witbrug beschikbaar voor verkeer. Autoverkeer kan vanaf aanstaande woensdag weer gebruik maken van de brug over de Urkersluis. 

Hinder scheepvaart
De keuze van de provincie betekent dat een deel van de scheepvaart wordt belemmerd, omdat de brug tijdens de reparatiewerkzaamheden niet bediend kan worden en daardoor alleen kleinere schepen door de sluis kunnen. Schippers en bedrijven die hierdoor het meest worden geraakt, zijn door de provincie geïnformeerd.

Planning
Het neerlaten van de omhoog staande brugklep vindt komende dinsdag 19 september plaats. Die dag is de sluis gestremd voor de scheepvaart. Deze werkzaamheden zijn weersafhankelijk: bij slecht weer kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Na de werkzaamheden is de brug weer beschikbaar voor het verkeer. Vanaf dat moment geldt een lengte- en hoogtebeperking voor schepen die door de sluis willen varen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer