Kamer praat met Dijksma over vliegroutes

Lelystad 20 september 2017
De Tweede Kamer houdt woensdagmiddag een overleg met staatssecretaris Dijksma over de vliegroutes van Lelystad Airport.

De Kamer bespreekt de routes die Dijksma eind juni heeft voorgesteld. Vooral vanuit Gelderland en dan met name vliegveld Teuge is hierop forse kritiek gekomen, omdat een vertrekroute pal over het Gelderse vliegveld gaat. Teuge wil die route verplaatst hebben. 

Ook zijn er in Gelderland, Overijssel en Friesland zorgen over de hoogte van 1800 meter, waarop de vliegtuigen van en naar Lelystad lang moeten vliegen voordat ze hogere vliegroutes kunnen bereiken. Actiegroepen hebben vorige week 68.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aangeboden, waarmee zij voor hogere routes pleiten. Dijksma heeft al toegezegd dat toestellen vanaf Elburg sneller zullen stijgen in plaats van Apeldoorn zodat de stiltegebieden worden ontzien. 

In de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer sinds de verkiezingen vormen de partijen die kritisch zijn over de vliegroutes een groot blok. GroenLinks, SP, PVV en PvdD hebben samen 53 zetels. VVD en PvdA zijn positief kritisch over Lelystad en hebben samen 42 zetels. 

Van de overige partijen is niet duidelijk wat zij precies vinden: het CDA zei onlangs in de Kamer dat de partij positief tegenover de ontwikkeling van Lelystad Airport staat, maar tegelijk is er grote druk vanuit de regio om de routes aan te passen.

Mocht de Kamer moties willen indienen, dan gebeurt dat op z'n vroegst volgende week tijdens een plenair debat.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer