Met een camera speuren naar fietsendieven en overlastgevers

ALMERE • Di 19 september 2017 | 21:06 • Dinsdag 19 september 2017 | 21:06
Een winkeldief die een sprintje trekt, iemand die een blik bier opentrekt op het Stationsplein of een fietser in het voetgangersgebied. De camera-observanten in de meldkamer van Stadstoezicht Almere zien het allemaal. Op basis van de beelden kunnen zij hun collega-handhavers aansturen en waar nodig de politie inschakelen.

Misdrijven voorkomen
De beelden van de 140 camera's in het centrum, rond stations en in Almere Buiten worden 24 uur per dag, 7 dagen per week uitgekeken door twee camera-observanten. Zij kunnen de camera's bedienen en hierdoor inzoomen als zij verdacht gedrag zien.

Peter van Dongen is één van de handhavers die veel in de meldkamer te vinden is. Hij heeft een neus voor opvallend gedrag. "Iemand die een fiets optilt en weer neerzet en vervolgens in de buurt rondjes blijft lopen. Dat is verdacht gedrag", vertelt Van Dongen. "Het geeft je heel veel voldoening als je een misdrijf in de kiem smoort. Als je 'm te pakken krijgt dan geeft dat heel veel energie."

Beelden voor de opsporing
De beelden van de 140 camera's worden opgenomen en twee weken lang bewaard. De politiemedewerker, die ook aanwezig is in de meldkamer, kan de beelden terugkijken en veiligstellen voor onderzoek. Vorig jaar werd er gemiddeld één keer per dag gevraagd om beeldmateriaal van een misdrijf of overtreding. In 267 gevallen leverde dit bruikbaar filmmateriaal op waar de politie verder mee kon.

Doordat de beelden slechts twee weken bewaard worden, is het volgens Stadstoezicht belangrijk dat slachtoffers van bijvoorbeeld een fietsendiefstal snel aangifte doen. Want dan kunnen eventuele beelden waarop de dief te zien is naar de politie gestuurd worden.

De aflevering over de meldkamer is er één uit een serie van vijf over het werk van de afdeling handhaving van Stadstoezicht Almere. Donderdag aandacht voor de samenwerking tussen handhavers en de politie bij het voorkomen van inbraken en overlast op straat. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel