Handhavers en politie werken samen bij voorkomen misdrijven en overlast

Almere 21 september 2017
"Wij hebben veel meldingen gekregen van overlast in de parkeergarages. Hoe is dat bij de politie?" Giovanni Rother, operationeel manager van de afdeling Stadstoezicht Almere, overlegt wekelijks met de veiligheidsmanager van de gemeente en met de politie over wat de handhavers op straat tegenkomen. Dat wordt naast de meldingen van de politie gelegd en zo wordt een gezamenlijke aanpak gekozen om misdrijven en overlast te voorkomen.

"Wij zien die overlast ook, vooral 's avonds in de Schippergarage", zegt de politiemedewerker. "We hebben besloten extra te gaan surveilleren in de verschillende garages", vertelt Rother. "Dat hebben we zojuist besproken in het afstemmingsoverleg."

Met een tent de buurt in 
Door de nauwe samenwerking met de politie kan volgens Rother snel ingespeeld worden op de actualiteit. "De afgelopen tijd zijn er veel woninginbraken in de wijk Tussen de Vaarten. Onze handhavers gaan daar extra surveilleren en we zetten de buurttent in. Dit is een tent waar de politie, handhavers en een adviseur van het keurmerk Veilig Wonen bewoners informatie geven over het voorkomen van een inbraak." En dat lijkt te helpen; het aantal woninginbraken in Almere daalt, In 2016 waren het er 898. 

De steegjes in
Handhavers Jobert Priester en Ruben Tromp adviseren bewoners in de buurttent en surveilleren op de fiets door de vele steegjes achter de woningen. "Op de fiets kunnen bewoners ons gemakkelijker aanspreken en we zijn ook sneller ter plaatse", zegt Jobert. "Als we door de buurt fietsen, hebben mensen altijd wel iets te vragen." Ruben let tijdens de surveillance op zaken die een inbraak in de hand werken. "Ik kijk of er ramen op de beneden verdieping open staan en of er bijvoorbeeld een ladder tegen een woning staat", vertelt de jonge handhaver. "Als dat zo is dan bellen we aan en geven we voorlichting over het voorkomen van een inbraak."

Verslaggever Eefje Dekker was bij het overleg tussen de handhavers en de politie en ging de wijk in met Jobert en Ruben. Deze aflevering is er één uit een vijfluik over het werk van de afdeling handhaving van Stadstoezicht Almere. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer