Tweede Kamer zet Dijksma onder druk

Lelystad 20 september 2017
Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma is woensdagmiddag door de Tweede Kamer stevig onder druk gezet. De Kamer wil snel meer duidelijkheid over de herindeling van het luchtruim. Na de herindeling kan vertrekkend en aanvliegende luchtverkeer op Lelystad Airport hoger vliegen, wat de overlast in Overijssel, Gelderland en Friesland zou beperken.
De staatssecretaris zegt dat de herindeling niet sneller kan dan 2023. CDA, D66 en VVD willen daar in elk geval niet op wachten. Ze verwijten Dijksma dat ze de afgelopen drie jaar niet heeft doorgepakt.  

Opening Lelystad Airport
Dijksma blijft van mening dat de opening van Lelystad Airport niet tot na april 2019 kan worden uitgesteld, omdat het poldervliegveld nodig is om Schiphol te ontlasten. Mocht de Tweede Kamer haar met een motie toch tot uitstel dwingen totdat het luchtruim opnieuw is ingedeeld, dan zal Dijksma die motie ontraden, maar wel uitvoeren. Zij wil haar opvolger niet met een politiek probleem opzadelen door de wil van de Kamer te negeren. 

Tijdgebrek
Vanwege tijdgebrek op woensdag is er volgende week een vervolg op het debat. De exacte datum is nog niet bepaald. Voor dat debat wil Dijksma uitgezocht hebben of een alternatieve vliegroute over Hierden haalbaar is. Deze route, die minder problemen oplevert voor vliegveld Teuge, is volgens Eurocontrol technisch mogelijk.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer