Jeugdboa's proberen overlast hangjongeren te voorkomen

ALMERE • Vr 22 september 2017 | 11:34 • Vrijdag 22 september 2017 | 11:34
Lekker chillen in het park en een muziekje draaien; jongeren zoeken elkaar graag op. De activiteiten op de hangplekken zorgen nog wel eens voor overlast. Almere telt acht speciaal opgeleide jeugdhandhavers, ook wel jeugdboa's genoemd. Ze staan in contact met de jeugdgroepen in de stad. Door veel met de jongeren te praten en vroegtijdig problemen te signaleren proberen de jeugdboa's overlast te voorkomen. 

Liever jeugdboa dan politieagent
Jeroen Overberg is één van de jeugdboa's in Almere. Weer of geen weer, hij stapt op de fiets en gaat met zijn collega de hangplekken af. Daar kijkt hij hoeveel jongeren er zijn en welke etnische achtergrond ze hebben. Ook gaat hij met jongeren in gesprek, al is dat niet altijd makkelijk. "Ze zitten niet echt op ons te wachten. Maar ze zijn wel blij dat we niet van de politie zijn want dan wordt de situatie geladen," vertelt Jeroen.
Hij vraagt de jongeren hoe het met ze gaat, wat ze bezig houdt en of ze eventueel hulp nodig hebben. "Vorig jaar troffen we een jongen aan die in het bos leefde. Hij kon niet meer naar huis. We hebben hem doorverwezen naar de juiste hulpverlening en hij heeft nu weer een dak boven zijn hoofd."

Extra inzet bij overlast
De jeugdboa's worden ook ingezet als jeugdgroepen in de stad overlast geven. Zo surveilleerden de handhavers in samenwerking met de politie extra in de Kruidenwijk. Daar gooiden jongeren begin dit jaar ruiten van huizen in en zorgden voor problemen op een plein. Jeroen liet zich toen extra vaak zien in de wijk. "Ik probeer de groep uit elkaar te halen en de jongeren individueel aan te spreken op hun gedrag. Wie is een meeloper en wie is een aanstichter? En waarom? Door jongeren bewust te maken van hun gedrag en de gevolgen daarvan kunnen we de overlast verminderen."

Dit is de laatste van vijf afleveringen over de handhavers van Stadstoezicht Almere.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel