Inwoners kunnen ideeën aan gemeenteraad pitchen

Lelystad 24 september 2017
Lelystedelingen die willen meedoen aan de motiemarkt hebben tot aanstaande dinsdag de tijd om zich bij de gemeente in te schrijven. Op deze markt pitchen inwoners hun idee voor raadsleden, die daarna stemmen welke plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden. Vorig jaar - tijdens de eerste editie - werden 32 initiatieven gepresenteerd. De tweede motiemarkt wordt op 10 oktober in het stadhuis gehouden.

Hulp van de griffie
Wie een plan heeft om Lelystad mooier, groener, socialer of veiliger te maken, kan met behulp van de griffie een voorstel maken en dat op de motiemarkt presenteren. Als raadsleden overtuigd zijn van de kwaliteit of het een origineel idee vinden, kunnen zij een voorstel 'adopteren'. Het kan ook zijn dat de raad tijdens de stemmingen besluit een plan subsidie toe te kennen.

Directe democratie
Voorbeelden van initiatieven die in 2016 werden gehonoreerd zijn; onderhoud voor ruiterpaden, een mini-Lowlands bij het station, een structureel budget voor de Stichting Dierenweiden en een jaarlijkse ontbijtsessie tussen ondernemers en opdrachtgevers van de gemeente. De motiemarkt is een vorm van directe democratie mede bedoeld om de kloof tussen de politiek en de burger te verkleinen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer