Wel of niet geld doneren aan Sint Maarten?

Almere 25 september 2017
Politiek Almere discussieert donderdag over steun aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. GroenLinks, PvdA en SP willen zo'n honderdduizend euro uittrekken om bij te dragen aan de wederopbouw van de eilanden. Het Caribisch gebied werd zwaar getroffen door de orkanen Irma en Maria. Maar Leefbaar Almere is hier in elk geval faliekant op tegen. De partij vindt het geen gemeentelijke taak.

Beleid staat doneren niet toe
De drie partijen willen 50 cent per inwoner doneren uit de reservepot van de gemeente. Alleen staat het gemeentelijk beleid dit niet toe. Op initiatief van de ChristenUnie kwamen er in 2006 strengere voorwaarden om bij rampen geld te schenken. Zo moest er sprake zijn van een stedenband met Almere en zou alleen een ingezameld bedrag vanuit de samenleving worden verdubbeld, met een maximum van 50.000 euro. Door een aangenomen motie van Leefbaar Almere in 2010 kwam er helemaal een eind aan het doneren van geld bij rampen in het buitenland.

Tijd dat er weer discussie komt
"Maar deze drie gebieden maken alle drie onderdeel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Bovendien leven er in Almere veel Antillianen, die ook veel familie daar hebben", stelt Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks. Zij vindt dat het tijd is om het gemeentelijk beleid opnieuw onder de loep te nemen.

Nico van Duijn van Leefbaar Almere vindt noodhulp een taak van de landelijke overheid. Hij wijst erop dat Sint Maarten een zelfstandig land is. "Dan moeten ze het ook maar bekijken. Er is zoveel narigheid in de wereld, dan moet je hierin soms wat hard zijn. Het is geen taak van de gemeente."

Het voorstel wordt donderdag op de politieke markt besproken.
┬ę omroep flevolandsitemap | disclaimer