Vermoedelijk nest Aziatische Hoornaars in Kotterbos

Almere 26 september 2017
In het Kotterbos is een nest gevonden van hoornaars. Het gaat vermoedelijk om Aziatische hoornaars. Boswachter Mikal Folkertsma kwam de dieren op het spoor nadat een hondeneigenaresse zich meldde. Haar honden werden aangevallen en gestoken door de insecten. Folkertsma ging vervolgens zelf ook kijken en ook zij werd aangevallen door de dieren. Ze werd niet gestoken.

Aziatische hoornaars werden vorige week voor het eerst aangetroffen in ons land. Dat was in Zeeland. De wespensoort is twee keer zo groot als een gewone wesp. Het is een soort die niet van oudsher in Nederland voorkomt. De Aziatische hoornaar is vooral een bedreiging voor bijen. De steek van de wesp is niet levensbedreigend voor mensen, maar wel pijnlijk. 

Blijf weg bij het nest
Volgens de gemeente zit het nest langs het mountainbike-pad op het eiland tussen de Lage Vaart en de A6. Dat stuk wordt veel gebruikt voor recreatie. Staatsbosbeheer heeft het eiland afgesloten. Het nest wordt woensdag verwijderd. Staatsbosbeheer adviseert iedereen om het gebied tot die tijd niet te betreden.

Voor mensen die ook een hoornaar zagen en willen weten of het om de Aziatische hoornaar gaat, heeft de Wageningen Universiteit een informatieblad gemaakt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer