Vijf particuliere voedselbanken actief in de stad

Lelystad 2 oktober 2017
De Haan haalt vlees uit de schappen
SamSam helpt 100 gezinnen per week
SamSam bestaat twee jaar
Naast de door de gemeente gesubsidieerde voedselbank 'De Korenaar' zijn er in Lelystad vijf particuliere initiatieven waar mensen die het niet breed hebben terecht kunnen. De grootste heet SamSam en bedient zo'n honderd gezinnen per week.

De gemeente is enthousiast over de sociale ondersteuning, maar wethouder Janneke Sparreboom wijst erop dat het ook contraproductief kan werken. Volgens haar bestaat de kans dat er niet voldoende wordt gekeken naar de verbetering van de persoonlijke situatie.

Lelystad kent relatief veel mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen; 14 procent van de lokale bevolking kan moeilijk rondkomen of leeft in armoede. Een gedeelte van hen krijgt dus hulp van buiten het officiële circuit.

Tussen wal en schip
Jacomien de Haan runt samen met haar man Bert en vijftien vrijwilligers SamSam. Elke avond gaan ze op pad om overtollig eten te halen bij supermarkten. De Haan begon twee jaar geleden met de voedselbank. Vanuit huis ontfermt zij zich over mensen die tussen wal en schip vallen omdat ze volgens de regels van de officiële voedselbank niet in aanmerking komen voor een pakket.
 
Tegenprestatie
De Haan zegt ook oog voor te hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van de mensen die zij helpt. Zij benadrukt dat klanten juist door de officiële organisaties naar SamSam worden gestuurd. De Lelystedelinge, die handelt vanuit haar geloof, vraagt de hulpbehoevenden doorgaans ook om een tegenprestatie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer