Jongeren krijgen pillen tegen kernramp

FLEVOLAND • Vr 29 september 2017 | 15:47 • Vrijdag 29 september 2017 | 15:47
Jongeren die in een deel van de Noordoostpolder en Dronten wonen, krijgen binnenkort mogelijk een doosje jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval met een kerncentrale kan vrijkomen.

Het ministerie voor Volksgezondheid stuurt de pillen naar alle jongeren tot 18 jaar die binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Het buitengebied van Kraggenburg en het oosten van Dronten liggen op minder dan 100 kilometer afstand van de Duitse kerncentrale Emsland, vlak over de grens bij Nordhorn. Ook het azc in Dronten valt binnen het verspreidingsgebied, Urk niet.

Hoe verder van de kernreactor, hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen.

De enige Nederlandse kerncentrale die in bedrijf is, staat in Borssele en ligt verder dan 100 kilometer van Flevoland verwijderd. Door het invoeren van leeftijd en postcode kunnen Flevolanders op de site van de Rijksoverheid zelf controleren of ze jodiumpillen kunnen verwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel