IJsselmeervereniging wil buitendijkse haven tegenhouden

Urk 3 oktober 2017
De IJsselmeervereniging wil de de aanleg van de buitendijkse haven bij Urk tegenhouden. De vereniging vreest dat de schade voor het landschap en de natuur te groot is. Er is daarom beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het provinciale plan om de haven aan te leggen.

Gevaar
Volgens bestuurslid Auke Wouda van de IJsselmeervereniging zit het gevaar in het zogenaamde Provinciale Inpassingsplan. Daarin staan de regels waaraan de toekomstige haven moet voldoen. Dit inpassingsplan biedt de mogelijkheid om gebouwen van 30 meter hoog neer te zetten. Volgens Wouda is de maximale bouwhoogte zelfs 40 meter. Als ondernemers ook daadwerkelijk zo hoog gaan bouwen, wordt het zicht op Urk ernstig belemmerd, zo vreest de IJsselmeervereniging. Bovendien zou de natuur te zwaar worden belast. 

Fouten
De vereniging wil de haven niet per definitie tegenhouden, maar vindt wel dat het plan in ieder geval kleiner zou moeten worden opgezet. Volgens Wouda staan ze sterk omdat er door de plannenmakers fouten zijn gemaakt. Zo zou de haven op papier groter zijn dan de toegestane 10 hectare.

Binnen half jaar duidelijkheid
De Raad van State moet het beroep binnen een half jaar beoordelen. Of die termijn ook echt  wordt gehaald is nog onzeker, zo laat een woordvoerder weten. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer