Flevolandse basisschoolleraren in staking

Flevoland 5 oktober 2017
Een bus met stakers vertrekt vanuit Lelystad
Een bus met stakers vertrekt vanuit Lelystad
Kinderen worden opgevangen in de Meerpaal in dronten.
De protesterende leraren stappen op in Dronten, Almere en Lelystad
Kinderen kunnen voor 2 euro zwemmen in het Bosbad in Emmeloord
Basisschoolleraren uit Flevoland hebben donderdag gestaakt. In Den Haag hebben ze deelgenomen aan een landelijke manifestatie. 

Vanwege de staking waren de meeste basisscholen in Flevoland dicht. De meesters en juffen legden het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Ze eisen 1,4 miljard euro, waarvan minimaal 900 miljoen euro voor de salarissen. De rest is nodig om de werkdruk te verlichten met bijvoorbeeld onderwijsassistenten en kleinere klassen. 

De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Ingewijden meldden aan RTL Nieuws dat daar nog eens bijna 500 miljoen euro extra bij komt voor de verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs. Ondanks deze berichten zijn de protesten donderdag doorgegaan.

Niet overal gestaakt
Niet bij alle scholen werd gestaakt. Bijvoorbeeld op de Dr. Maarten Lutherschool op Urk. Directeur Harm Schuttel ziet niets in staken, maar meer in overleg. Schuttel vindt wel dat er meer geld moet komen en dat de werkdruk hoog is. 

Acties om kinderen op te vangen
Op verschillende plaatsen in de provincie sprongen instellingen in op de staking. Zo konden kinderen gratis een leerzame dag beleven in Veiligheidsmuseum PIT. Kinderen mochten voor 2 euro zwemmen in het Bosbad in Emmeloord. Ouders konden er ook voor kiezen om hun kinderen naar de Meerpaal in Dronten te brengen. Daar was van alles te doen zoals workshops en een bioscoopfilm. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer