Radar ingezet voor ganzenonderzoek Oostvaardersplassen

Lelystad 5 oktober 2017
Staatsbosbeheer heeft als proef een radar ingezet om onderzoek te doen naar ganzen in de Oostvaardersplassen. Met het systeem wordt kennis verzameld over de aantallen ganzen en de vliegbewegingen die ze maken van en naar het natuurgebied. Zo wordt duidelijk waar de vogels eten en waar ze vervolgens hun ontlasting achterlaten. De wisselwerking die op deze manier ontstaat met andere gebieden heeft effect op de flora en fauna in de Oostvaardersplassen.

In de Oostvaardersplassen verblijven duizenden ganzen. Welke soorten en in welke aantallen er zijn, wordt tot nu toe overdag op het oog en vanuit de lucht gemonitord. 's Nachts is het vanwege de duisternis moeilijk een goed beeld te krijgen. Daarom wordt nu als proef de radar ingezet. Dit systeem verzamelt twee weken lang 24 uur per dag informatie. Een radar is nog niet eerder op deze manier ingezet en het is nog niet zeker of het de gewenste informatie op gaat leveren. Als de proef slaagt wil Staatsbosbeheer de radar voor een heel seizoen neerzetten in het natuurgebied.
 
Met de opgedane kennis kan beter worden bepaald of het beleid over het beheer van de Oostvaardersplassen al dan niet moet worden aangepast.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer