Boswachters alert op paddenstoelenplukkers

FLEVOLAND • Do 5 oktober 2017 | 20:25 • Donderdag 5 oktober 2017 | 20:25
Boswachters in Flevoland zijn de komende weken extra alert op paddenstoelenplukkers in de bossen. Het Algemeen Dagblad schreef donderdag dat dit jaar in Nederland al bijna 200 mensen bij een dokter zijn beland nadat ze vermoedelijk giftige zwammen hadden gegeten.

Volgens Freek Rebel van Staatsbosbeheer gaan de Flevolandse boswachters niet vaker op pad, maar letten ze tijdens hun reguliere surveillance wel extra op. Rebel noemt het onverstandig en gevaarlijk als mensen zomaar zwammen gaan plukken en opeten. Dat leidt bovendien tot een kaalslag van het bos, zegt hij. "De natuurwaarden raken dan verstoord. We zagen de afgelopen zomer al iets soortgelijks met de bramen. Als iedereen die meeneemt, heeft dat merkbare gevolgen voor het bos."

Geen tassencontrole
Volgens Rebel houdt Staatsbosbeheer geen tassencontrole bij de uitgang van het bos. Wel zullen mensen die het te bont maken, daarop worden aangesproken. "Veel boswachters zijn bijzonder opsporingsambtenaar. Zij mogen gretige paddenstoelenplukkers als boa een boete opleggen." Hoe hoog die boete is, kan Rebel niet onmiddellijk zeggen. Wel benadrukt hij dat boswachters ook in de weekenden surveilleren. "Ons uitgangspunt blijft dat iedereen van harte welkom is in onze bossen. Maar maak van die gastvrijheid alsjeblieft geen misbruik."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel