Raad worstelt met betoncentrale

Almere 5 oktober 2017
Duurzaamheid en overslagkade zorgen voor twijfels
Duurzaamheid en overslagkade zorgen voor twijfels
Een deel van de Almeerse gemeenteraad heeft moeite om de bouw van een nieuwe betonmortelcentrale bij Vijfhoek op bedrijventerrein De Vaart los te zien van de mogelijke komst van een overslagkade bij De Blocq van Kuffeler. Dat bleek donderdagavond tijdens een vervolgoverleg van de Almeerse raad over het plan van Vijfhoek.

PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie denken dat de betoncentrale niet duurzaam kan zijn zonder aan- en afvoer van materialen via het water, maar tegelijk voelen de fracties niets voor een overslagkade te midden van kwetsbare natuur- en recreatiegebieden bij Blocq van Kuffeler.

Vervanging of uitbreiding?
De PvdA wil dat VVD-wethouder Mark Pol helder aangeeft of Vijfhoek de betoncentrale slechts vervangt of dat er sprake is van uitbreiding van de activiteiten. Dat zou tot gevolg hebben dat er meer transporten nodig zijn om grondstoffen aan te voeren en beton af te voeren. Daarmee wordt de centrale volgens GroenLinks niet zo duurzaam als Vijfhoek wil doen geloven. De ChristenUnie vindt dat de gemeente aan Vijfhoek duidelijk moet maken dat de raad ook 'nee' kan zeggen tegen de overslagkade. De fractie vroeg zich af of Vijfhoek dan niet beter kan verhuizen naar een andere locatie, bijvoorbeeld bij Flevokust in Lelystad.  

Loswal
Volgens Pol vervangt Vijfhoek de centrale omdat de huidige 22 jaar oud is. De nieuwe is duurzamer en past binnen de milieuregels voor het gebied. Tot 18 oktober ligt de vergunning voor inspraak ter inzage, waarna de raad later een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven.
Vijfhoek is zich volgens de wethouder er van bewust dat de procedure voor een loswal nog helemaal doorlopen moet worden, inclusief een milieu-effectrapportage. Daarbij bestaat het risico dat de gemeenteraad 'nee' zegt tegen de kade, zoals ook in 2012 is gebeurd. Ook de provincie moet over de kade beslissen. Niettemin heeft Vijfhoek de aanvraag voor de betoncentrale doorgezet, zegt Pol. Daarover moet de gemeenteraad later nog wel een verklaring van geen bezwaar afgeven.

Verschillende discussies
VVD, CDA, D66 en PVV delen de visie van de wethouder dat betoncentrale en overslagkade twee verschillende discussies zijn. De raad kan op een later moment bespreken welke activiteiten in het gebied rond De Blocq van Kuffeler gewenst zijn. Pol merkt daarbij op dat niet moet worden vergeten dat dit stukje Almere in het verleden bewust is aangewezen voor bedrijven in de zwaarste milieucategorieën. Dat vraagt om de 'morele plicht' naar ondernemers en inwoners om die afspraken na te komen.

De raad ging donderdagavond niet meer in op onthullingen van Omroep Flevoland, dat de betoncentrale van Vijfhoek niet zo duurzaam is als het bedrijf en de gemeente doen voorkomen.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer