Justitie wil brandbomgooiers achter tralies

Lelystad 6 oktober 2017
De officier van justitie heeft vrijdag celstraffen tot 1 jaar geëist tegen vier jongens die molotovcocktails naar een huis in Lelystad hebben gegooid. Dat gebeurde op 16 januari vorig jaar aan de Brederode. De verdachten zouden wraak hebben willen nemen voor een ruzie, waarbij één van hen was geslagen. 

De vier jonge verdachten uit Lelystad, Emmeloord en Almere gingen 's nachts naar het huis van de jongen die de klap zou hebben uitgedeeld. Ze hadden zelf molotovcocktails gemaakt en illegaal vuurwerk meegenomen. Twee hebben bekend dat ze de brandende molotovcocktails naar het huis hebben gegooid, de anderen keken toe. Het Openbaar Ministerie ziet ze als medeplichtigen.

Tuinslang in brand
De molotovcocktails en het vuurwerk kwamen tegen een muur terecht. Een tuinslang vloog in brand. De jongens werden gezien door een buurtbewoonster die haar hond uitliet. Het OM zag geen oprechte spijt bij de verdachten en spreekt van een aanslag. Via WhatsApp-gesprekken hadden de jongens voor- en achteraf veel contact gehad. Ze zouden zich enthousiast hebben uitgelaten over hoe het eruit had gezien. 

Twaalf maanden
Tegen drie verdachten eiste het OM twaalf maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De vierde verdachte was nog minderjarig bij het gooien. Tegen hem is zes maanden jeugddetentie geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer