Gevangene had gemanipuleerde celsleutel

Lelystad 8 oktober 2017
Een gevangene van de Penitentiaire Inrichting Lelystad was in het bezit van een gemanipuleerde sleutel, waarmee hij ook in de cel van andere gevangenen kon komen en zijn eigen deur van het nachtslot kon krijgen. Dat blijkt uit gegevens die het ANP heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Proef met celsleutels
Sinds enige tijd loopt een proef in 19 van de 28 gevangenissen in Nederland. Gedetineerden zijn in het bezit van een sleutel, waarmee ze vanaf de buitenkant de cel kunnen afsluiten als ze bijvoorbeeld naar de recreatieruimte gaan. Dat voorkomt dat anderen in hun cel kunnen komen en spullen stelen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kwam met de maatregel om de werkdruk van het personeel te verlichten. Bewaarders hoeven zo niet voortdurend deuren af te sluiten. Dat komt ook de veiligheid ten goede, omdat er minder onrust is vanwege onderlinge vermoedens van diefstal.

Enkele incidenten
De eerste ervaringen zijn volgens de DJI en de Centrale Ondernemingsraad positief, al zijn er wel enkele incidenten geweest. In de inrichtingen van Arnhem, Leeuwarden en Middelburg zijn enkele sleutels verdwenen of sloten gesaboteerd. Dat had niet direct gevolgen voor de veiligheid, maar soms moesten daardoor wel sloten worden vervangen. In Lelystad had een gedetineerde dus onbevoegd toegang tot andere cellen. Het is niet bekend op welke manier de sleutel was aangepast.

De incidenten hebben er toe geleid dat gevangenbewaarders extra goed moeten opletten of er gerommeld is aan de sleutels en sloten. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer