"Alle scholen moeten vakleerkracht Bewegen krijgen"

Almere 9 oktober 2017
"Alle scholen moeten een vakleerkracht Bewegen krijgen." Die boodschap draagt de Almeerse Christa Rietberg het komend jaar uit. Zij won afgelopen zaterdag de prijs Leraar van het Jaar, binnen de categorie Speciaal Onderwijs/Voorgezet Speciaal Onderwijs.

Rietberg is al twaalf jaar gymdocent op de Aventurijn in Almere, een school voor speciaal onderwijs. Ze ziet de prijs als een kroon op haar werk. Vooral omdat ze nu een jaar lang als ambassadeur het belang van haar vak mag uitdragen. Bijvoorbeeld door adviezen te geven aan het ministerie van Onderwijs, de Onderwijsraad en Onderwijsinspectie. "Bewegen is hartstikke belangrijk. Niet alleen het sporten zelf, maar ook het genieten, het samen spelen."

Volgens Rietberg gebeurt het nog te vaak dat de gewone juf of meester de sportles er even bij doet. "Dan worden er vaak klassikale spellen gedaan, zoals trefbal. Als je daar dan niet goed in bent, word je als laatste gekozen. En vervolgens leer je er maar weinig van, omdat je er tijdens de les maar een beetje bij staat."

Ook schiet het bewegen voor kinderen met een handicap op een reguliere school er dan vaak bij in. "Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, dan zit je tijdens de sportles vaak gewoon aan de kant. Maar als je een vakleerkracht Bewegen hebt, zou dat niet gebeuren."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer