'Verdachte Faber had tbs moeten krijgen'

Zeewolde 13 oktober 2017
"Hoe is het mogelijk dat de verdachte in de zaak Anne Faber in zo'n open instelling zat?" Dat vroeg emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle zich donderdagavond af bij Nieuwsuur.

Van Marle werkte ruim 35 jaar in tbs-klinieken, behandelde honderden tbs'ers en was onder meer directeur van het Pieter Baan Centrum waar ook mensen ter observatie terechtkomen die niet willen meewerken.

De 25-jarige Anne Faber was bijna 2 weken vermist en werd donderdag dood gevonden in het bos bij Zeewolde. Oud-Zeewoldenaar Michael P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing en dood van de vrouw.

Verkrachting
P. werd in 2010 aangehouden voor het verkrachten van een 16- en een 17-jarig meisje. Hij bedreigde de meisjes met een vuurwapen, dwong ze tot seksuele handelingen met elkaar en verkrachtte hen. In 2012 werd hij voor dat misdrijf veroordeeld tot 11 jaar cel. Daarbovenop kwam een celstraf van 12 maanden voor een gewapende overval.

Onderbuikgevoel
Ondanks de ernst van zijn misdrijf, kreeg P. geen tbs opgelegd, hij weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. "Ook al kan een rechter in uitzonderlijke gevallen wel besluiten om iemand tbs op te leggen, gaat de rechter niet graag op de stoel van de dokter zitten. Zonder een psychiatrisch advies zeggen rechters terecht: je kunt iemand niet zomaar gestoord verklaren.''

Toch mag een rechter volgens Van Marle ook zelf concluderen dat iemand een psychische stoornis heeft. "Helemaal gezien de feiten van P. in 2010 had de rechter in dit geval tbs kunnen opleggen en wat mij betreft meer moeten vertrouwen op een onderbuikgevoel of zijn ervaring. Hij had beter moeten beseffen hoe bizar het delict was."

Bekijk hier het 12 minuten durende studiogesprek met Hjalmar van Marle bij Nieuwsuur.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer