Boetes voor ontduiken hondenbelasting toch mogelijk

LELYSTAD • Zo 15 oktober 2017 | 19:58 • Zondag 15 oktober 2017 | 19:58
De gemeente Lelystad mag wel boetes uitdelen voor het ontduiken van hondenbelasting. Daar moet dan wel regelgeving voor gemaakt worden. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de VVD-fractie. Het college biedt in een brief zijn excuses aan omdat eerdere beantwoording onjuist was.

Mogelijkheid
In eerste instantie liet het stadsbestuur aan de VVD weten dat de landelijke overheid heeft bepaald dat er geen boetes uitgedeeld mogen worden aan hondenbelastingontduikers. Nu blijkt dat dit wel kan via zogeheten vergrijp- en verzuimboetes. Het is alleen aan de gemeente om regels vast te stellen voor het invoeren van een boetebeleid. 

De VVD stelde in juli van dit jaar dat het ontduiken van hondenbelasting in Lelystad een koud kunstje is. De partij wilde de juridische mogelijkheden onderzoeken om belastingontduikers in hun portemonnee te raken. 

Bewijslast
Dat kan dus via vergrijp- en verzuimboetes, blijkt nu. Een verzuimboete kan worden opgelegd wanneer een hond niet op tijd is aangemeld bij de gemeente of als een aangiftebiljet te laat wordt teruggestuurd. Tot een vergrijpboete kan worden overgegaan als iemand opzettelijk de belasting ontduikt. Dan moet de gemeente die opzet wel bewijzen. 

Burgemeester en wethouders beraden zich nog of ze de gemeenteraad een voorstel voor de invoering van een boetebeleid voor de hondenbelasting zullen voorleggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel