'Afschaffen POR-regeling kost boeren miljoenen euro’s’

FLEVOLAND • Wo 18 oktober 2017 | 14:27 • Woensdag 18 oktober 2017 | 14:27
Hugo Bens van LTO-NOP in Marknesse is verbijsterd over het afschaffen van de POR-regeling volgend jaar. Het Ministerie van Economische zaken heeft woensdag besloten dat de POR-regeling afgeschaft wordt. Dat gaat Pluim- en varkenshouders miljoenen euro's kosten. Samen met de Producenten Organisatie Varkenshouderij, en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders stapt Bens namens LTO-NOP naar de rechter. 

De POR-regeling is een ontheffing voor boeren met pluimvee of varkens die hun mest op een duurzame manier verwerken. Hierdoor is het voor die boeren mogelijk om twee keer zo veel dieren te houden na een bedrijfsuitbreiding, zonder dat daar dierenrechten over betaald moeten worden. Die rechten bepalen hoe veel dieren een boer mag houden. De voorwaarde van het rijk is dat het volledige overschot aan mest moet worden verwerkt op een duurzame manier. Met het vervallen van de regeling moeten de boeren de helft van hun dieren wegdoen of meer dierenrechten gaan kopen. 

"Deze veehouders hebben eerst geïnvesteerd in duurzame stallen en nu moeten ze opnieuw gaan investeren", zegt Bens. In Flevoland zijn verschillende pluimvee- en varkenshouders. Volgens Bens is het voortzetten van de POR-regeling de enige oplossing voor het aanstaande probleem. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel