Pluimveebedrijf nog geblokkeerd vanwege fipronil

BIDDINGHUIZEN • Wo 18 oktober 2017 | 21:46 • Woensdag 18 oktober 2017 | 21:46
Het pluimveebedrijf in Biddinghuizen dat in juli werd geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nog steeds niet in bedrijf. Dat zegt de pluimveehouder. Reden van de blokkering was de besmetting met het anti-luizenmiddel fipronil. Alle eieren moesten worden vernietigd en de boer koos ervoor om de kippen te ruimen. 

De NOS meldde woensdag dat 84 procent van de besmette bedrijven nog altijd geblokkeerd is door de NVWA. Daaronder valt ook het bedrijf in Biddinghuizen. De financiële schade voor het bedrijf wordt hierdoor alsmaar groter.  

Verklikker kippen
De pluimveehouder zegt dat hij druk aan het schoonmaken is. Volgende week laat de boer zogenoemde 'verklikker kippen' los in zijn stal. Op die manier kan hij erachter komen of zijn stal nog steeds besmet is. Zijn bedrijf mag pas weer open als er geen fipronil meer gemeten wordt in de stal. 

ChickFriend
Pluimveehouderijen door het hele land zijn in het verleden behandeld tegen bloedluis door het bedrijf ChickFriend uit Barneveld. Dat gebruikte daarbij de verboden giftige stof fipronil. De NVWA sloeg alarm toen de besmetting werd ontdekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel