Duizenden Aziatische bosmuggen geteld

LELYSTAD • Do 19 oktober 2017 | 10:02 • Donderdag 19 oktober 2017 | 10:02
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen twee jaar in Lelystad ruim 13.000 Aziatische bosmugggen geteld. Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten. Het platform heeft deze cijfers uit documenten gehaald, die het heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Risico op zika en dengue
"Het platform vindt dat de NVWA alles uit de kast moet halen om deze exotische mug uit te roeien. De Aziatische bosmug is hinderlijk, want hij steekt overdag, en het is bovendien niet uitgesloten dat hij ziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts) kan verspreiden'', aldus de stichting. De bosmug wordt daarom ook officieel bestreden in Nederland, net als de bekendere Aziatische tijgermug. 

NVWA zegt: niets nieuws
Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA noemt de gegevens 'niets nieuws'. De bosmug wordt door de NVWA al jaren bestreden om de populatie zo klein mogelijk te houden, zegt hij. Ook valt de kans op exotische ziektes volgens hem mee. "Het risico op overbrenging van ziektes door de Aziatische muggen is verwaarloosbaar klein." De Aziatische bosmug is tot nu toe alleen nog in Lelystad aangetroffen. De rest van Nederland is nog bosmug-vrij. 

De openbaar gemaakte gegevens gaan over 2015 en 2016. In totaal vond de NVWA in 2015 in Lelystad 9046 Aziatische bosmuggen. In 2016 ging het om 4118 muggen. De grootste vangst werd eind augustus 2016 gedaan. Toen werden 1048 bosmuggen aangetroffen in alle levensstadia (ei, larve, pop en volwassen).

Niet onder controle
Volgens Stop Invasieve Exoten richt de NVWA zich tot nu toe alleen op de bestrijding van muggen in volkstuinen in Lelystad. Toch worden de muggen ook elders in de stad aangetroffen. "Op deze manier gaat de NVWA de Aziatische bosmug niet onder controle krijgen'', aldus de stichting. Mastenbroek zegt dat dit afdoende is. "Aangezien de bosmug zich het liefst ophoudt in volkstuincomplexen, richt de NVWA zich juist daar op de bestrijding. Dat is het meest effectief."

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel