Een op de vijf kinderen kampt met overgewicht

ALMERE • Do 19 oktober 2017 | 11:50 • Donderdag 19 oktober 2017 | 11:50
In Almere heeft 19% van de kinderen en jongeren tot 19 jaar (ernstig) overgewicht. Dat meldt de gemeente Almere. Landelijk ligt dat percentage volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek op 13,4. Overgewicht en obesitas horen volgens de gemeente tot de ernstigste bedreigingen van de volksgezondheid. 

Pact Aanpak Gezond Gewicht
Woensdag heeft wethouder Peeters daarom, samen met zeven partners, het Pact Aanpak Gezond Gewicht Almere ondertekend. Hierin spreken alle betrokken partijen af dat de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen prioriteit heeft. Het pact moet voorkomen dat het percentage kinderen met overgewicht verder oploopt, en het liefst zelfs afneemt. 

Slecht voor sociale ontwikkeling
Overgewicht verhoogt onder meer de kans op ziekten en kan op jonge leeftijd bovendien negatieve gevolgen hebben voor de psychische en sociale ontwikkeling, zeggen de initiatiefnemers. Het is de bedoeling om de aanpak halverwege volgend jaar te evalueren. 
De ondertekenaars zijn de gemeente Almere, De Kinderkliniek, De Schoor, de GGD Flevoland, JGZ Almere, ROSAlmere, de Sociale wijkteams Almere en de Zorggroep Almere.

Proeftuinen
Naast het pact doet Almere ook mee met een landelijk proeftuinenproject van Care for Obesity. In dit project werkt de gemeente samen met zeven andere proeftuingemeenten. Almere is sinds 2014 een JOGG-gemeente, dat staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel