Forse kritiek op CDA tijdens spoeddebat collegecrisis

DRONTEN • Do 19 oktober 2017 | 23:46 • Donderdag 19 oktober 2017 | 23:46
Bij het spoeddebat over de collegecrisis in Dronten zijn donderdagavond veel en harde verwijten richting het CDA gemaakt. De overige partijen nemen het CDA het zeer kwalijk dat deze crisis is ontstaan. VVD en Leefbaar Dronten hebben het vertrouwen in de coalitie met het CDA opgezegd.
 
Afgelopen woensdag stapten de twee CDA-wethouders, Dirk Minne Vis en Nico Verlaan, uit het college van b en w. Ze gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de onderlinge samenwerking in het college. Het opstappen verraste de overgebleven wethouders, de burgemeester en de gemeenteraad enorm. Volgens de fracties had het CDA het probleem moeten zien aankomen en andere partijen daarover tijdig moeten informeren. Door dit niet te doen, heeft het CDA Dronten keihard laten vallen, zo oordeelden verschillende partijen. 

Geen verantwoording
Vooral het plotselinge vertrek van Dirk Minne Vis viel in slechte aarde. Hij lag de afgelopen tijd zwaar onder vuur vanwege het onjuist informeren van raadsleden over payrolling. Het was de bedoeling dat Vis zich hiervoor donderdagavond in de raad zou verantwoorden, maar omdat hij een dag eerder opstapte, kon dat niet meer.

De CDA-fractie zei donderdag zelf ook overvallen te zijn door het opstappen van de CDA-wethouders. Fractievoorzitter Jan Klopman zei meerdere keren dat hij het college en de bestaande coalitie wil blijven steunen. Collegepartijen VVD en Leefbaar Dronten wilden daar niets van weten. Volgens hen is de breuk met het CDA onherstelbaar. Ook de PvdA zei het ongeloofwaardig te vinden dat twee CDA-wethouders geen vertrouwen hebben in het college, maar de CDA-fractie wel. 

Onderzoek komt er niet
Volgens het CDA is er binnen het college sprake van verstoorde verhoudingen, terwijl binnen de gemeentelijke organisatie onzekerheid wordt ervaren. Anonieme brieven zeggen dat in het gemeentehuis een angstcultuur heerst. Het CDA diende daarom een motie in, waarin werd gevraagd een onderzoek te doen naar de gemeentelijke organisatie en cultuur. De motie sprak over een 'extern onderzoek' en zei niet dat dit door Commissaris van de Koning Leen Verbeek gedaan zou moeten worden, zoals Klopman woensdag nog aangaf. 
Alleen de SP ging met het CDA mee. De VVD vindt dat het overgebleven college moet gaat kijken wat er aan de hand is. Mocht er daarna aanleiding zijn voor een onderzoek dan zijn de liberalen daar niet op tegen. 

Onbereikbaar
CDA-fractievoorzitter Jan Klopman is vandaag onbereikbaar. Een eerdere geplande afspraak voor een interview in het programma Over Flevoland Gesproken zegde hij twee uur voor de opname af. Ook de partijvoorzitter van de afdeling Dronten was onbereikbaar.


https://twitter.com/JaapCU/status/921274038906966016]

[https://twitter.com/MarjanvanEns/status/921104847969112065]

[https://twitter.com/MarjanvanEns/status/921098079759151104]

[https://twitter.com/MarjanvanEns/status/921076422982144001]

[https://twitter.com/MarjanvanEns/status/921079855420248064]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel