Bouw betoncentrale op terrein Vijfhoek stilgelegd

ALMERE • Vr 20 oktober 2017 | 10:51 • Vrijdag 20 oktober 2017 | 10:51
Werkzaamheden bij recyclebedrijf De Vijfhoek in Almere zijn deze week stilgelegd op last van de provincie en gemeente. Dit na een tip van omwonenden die zagen dat er al gebouwd werd, terwijl de vergunning nog niet rond is. De Vijfhoek wil een betonmortelcentrale bouwen om betonpuin uit Almere te kunnen gebruiken in nieuw beton. 

Uitvoerder
Toezichthouders zagen dat de uitvoerder van het bedrijf Pouw bezig was met funderingswerkzaamheden voor de nieuwe betoncentrale. Daarop is gevraagd de bouw te stoppen en heeft de uitvoerder het werk neergelegd. Wel mag het bedrijf deze week nog opruimwerkzaamheden uitvoeren. Mocht er toch weer gebouwd worden, dan treedt de provincie op en krijgt de uitvoerder een boete. 

Vergunning
Volgens de gemeente dacht de uitvoerder dat er een vergunning was verleend. Daarom zijn de gemeente en provincie ook niet geïnformeerd dat er met de bouw van een betoncentrale werd gestart. 

Overslagkade 
Afgezien van een nieuwe betonmortelcentrale, wil De Vijfhoek ook een overslagkade bij de Blocq van Kuffeler bouwen. Dit stuit om verschillende redenen op verzet van omwonenden en politici in Almere. Zo zouden de plannen van De Vijfhoek duurzaam zijn, maar uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat dit niet het geval is. 

Zienswijzen 
Om de nieuwe betoncentrale te bouwen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. De vergunningsaanvraag daarvoor lag tot woensdag ter inzage. Volgens de gemeente Almere zijn er meerdere zienswijzen ingediend. Later moet de gemeenteraad beslissen of er een verklaring van geen bedenkingen wordt afgegeven. Zo ja, dan buigt de provincie zich ook nog over de kwestie. De gemeente laat weten dat de vergunningsaanvraag voor de overslagkade pas kan worden ingediend als de vergunning voor de betoncentrale is verleend. 

Vereniging Bewoners de Blocq van Kuffeler
Eén van de bezwaren op de vergunningsaanvraag is afkomstig van de Vereniging Bewoners de Blocq van Kuffeler. Dat laat woordvoerder Pia Barentsen weten. De vereniging is onder meer bezorgd over de gevolgen van een overslagkade en het effect op de natuur. Daarnaast zijn de omwonenden kritisch over de manier waarop het college van b en w met de kwestie omgaat. Barentsen zou daarom graag met alle betrokkenen om tafel willen. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel