CDA-fractievoorzitter Klopman stapt op

DRONTEN • Di 24 oktober 2017 | 13:58 • Dinsdag 24 oktober 2017 | 13:58
Fractievoorzitter Jan Klopman van het CDA in Dronten stapt op. Volgens Klopman is hij na het opstappen van twee CDA-wethouders en de forse kritiek van andere partijen op het CDA niet de persoon die de fractie langer moet leiden.

Raadslid Siert Jan Lap neemt het fractievoorzitterschap over, in elk geval tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

Jan Klopman blijft wel raadslid. Hij is ook lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Of dat zo blijft, wil Klopman van de ledenvergadering af laten hangen. Deze vergadering vindt op 6 november plaats.

Bestuurscrisis
Twee CDA-wethouders in Dronten stapten woensdag op, omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de onderlinge samenwerking in het college. Tijdens een spoeddebat over de ontstane bestuurscrisis kreeg het CDA donderdagavond harde verwijten van alle andere partijen in de raad. Collegepartijen VVD en Leefbaar Dronten zegden het vertrouwen in de coalitie met het CDA op. Zij vonden het ongeloofwaardig dat twee wethouders geen vertrouwen meer in het college hadden, terwijl de fractie aangaf het overgebleven college wel te steunen. De grootste fractie staat daardoor alleen in de raad.

Signalen
Tijdens de persconferentie zei Klopman dat hij wel signalen had gehad dat Vis en Verlaan problemen hadden in het college, maar tot vorige week dinsdagavond wist hij niet dat zij zouden opstappen.
Dat het CDA het verwijt kreeg een rookgordijn op te werpen door om een onderzoek te vragen naar de vermeende angstcultuur in het gemeentehuis, begrepen Klopman en Lap niet. Zij blijven er bij dat hiernaar een onderzoek zou moeten worden gedaan en begrijpen niet dat de andere fracties hier niets voor voelen.
Lap ziet het als zijn eerste taak om de verbinding te zoeken met de andere fracties om de verschillen van mening te bespreken.

Prioriteit
Mocht Klopman afzien van het lijsttrekkerschap, dan is het nog niet zeker dat Lap dit gaat doen. De kersverse fractievoorzitter geeft aan dat hij de prioriteit het liefst legt bij zijn gezin en winkel.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel