Meer huurders in problemen, minder huisuitzettingen

ZEEWOLDE • Wo 25 oktober 2017 | 20:32 • Woensdag 25 oktober 2017 | 20:32
Hoewel het aantal huisuitzettingen in Zeewolde de afgelopen jaren is gedaald, krijgen wel meer huurders hulp om te voorkomen dat de financiële of sociale problemen te groot worden. Dat zeggen de verschillende partijen die samenwerken om ervoor te zorgen dat mensen niet hun huis uit worden gezet. Wooncorporatie Woonpalet, de gemeente, de GGD en Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland ondertekenden donderdagochtend een convenant waarin zij hun afspraken nog eens bekrachtigden.

Meer huurders in de problemen
De samenwerking is de afgelopen jaren intensiever geworden. Dat komt omdat meer huurders in de problemen komen en de complexiteit van de problematiek groter is geworden. Dat zegt directeur Rik Bovenberg van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. Oorzaak is volgens hem de recessie. "De schuldenproblematiek is niet direct voorbij als het weer beter gaat met de economie." Bovendien spelen er steeds vaker ook andere problemen, waardoor er naast een schuldhulpverlener ook een maatschappelijk werker of een sociaal raadsman ingeschakeld moet worden.

"De liefdevolle samenleving staat niet klaar"
De directeur van Woonpalet, Wiepke Van Erp Taalman Kip, wijst hiervoor ook naar het beleid van de overheid. Mensen wonen langer zelfstandig en zijn afhankelijker geworden van familie en burenhulp. "Maar die zijn er lang niet altijd om te helpen. We zijn geïndividualiseerd en kinderen wonen niet altijd in de buurt. Die liefdevolle samenleving die klaar had moeten staan, die staat niet klaar."

Nauwelijks nog huisuitzettingen
Ondanks dat een intensievere samenwerking nodig is, is het aantal huisuitzettingen de afgelopen jaren flink gedaald. Het afgelopen jaar kreeg Woonpalet met twee huisuitzettingen te maken. Dat waren er tien jaar geleden nog 14. Woonpalet heeft tweeduizend huurwoningen in Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel