Stichting Red de Veluwe schrijft brandbrief over Lelystad Airport

Lelystad 27 oktober 2017
Stichting Red de Veluwe heeft een brandbrief gestuurd aan de Commandant der Strijdkrachten Bauer. In de brief vragen ze defensie om af te zien van het regelen van de luchtverkeersleiding van vliegveld Lelystad vanaf 1 april 2019.

Volgens Red de veluwe heeft defensie deze taak op zich genomen omdat Lucht Verkeersleiding Nederland onvoldoende capaciteit heeft. Red de Veluwe wil nu dat defensie zich terugtrekt.

In een reactie zegt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat is afgesproken dat militaire verkeersleiders het dalende en stijgende verkeer naar en van Lelystad afhandelen, juist omdat routes over militaire terreinen gaan. LVNL begeleidt de vliegtuigen vanuit de verkeerstoren tot direct na de start en vlak voor de landing.
Vanaf december trekken militaire verkeersleiders bij LVNL op Schiphol-Oost in om direct te kunnen samenwerken. Recent gaf staatssecretaris Dijksma aan dat de opleiding en werving van nieuwe verkeersleiders voor Lelystad op schema ligt.

Soms goed om nee te zeggen
Red de Veluwe spreekt juist Commandant der Strijdkrachten Bauer aan omdat deze in zijn openingsspeech bij zijn aantreden aangaf dat het soms goed is om nee te zeggen als een missie onveilig is of onhaalbaar. De stichting hoopt dat dit ook het geval is met het uitvoeren van de luchtverkeersleiding van vliegveld Lelystad omdat ook defensie te weinig capaciteit zou hebben voor de klus.

Lancaster over Wezep
Inmiddels hebben ook de inwoners van Wezep in Gelderland aangekondigd dat ze actie gaan voeren. Eén van de ideeën is om met een oude Lancaster rondjes over het dorp te vliegen om de geluidsoverlast na te bootsen. Ook is er een idee om met een geluidsinstallatie rond 19.00 uur, kinderbedtijd, door de straten van Wezep te rijden.

Onveilig en geluidsoverlast
"Het luchtruim is nu al een lappendeken en dus onveilig. Met de vliegbewegingen van Lelystad erbij wordt het nog gevaarlijker in de lucht. We moeten eerst het luchtruim herinrichten en dan mag Lelystad pas open voor vakantievluchten. Dat wordt dan rond 2023", legt Coos Paulusma van Red de Velwue uit. Ook vindt de actiegroep dat de vliegtuigen in het huidige verkeersplan veel te laag over de Veluwe vliegen, wat voor veel geluidsoverlast gaat zorgen. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer