Nieuwe regels kamerverhuur om overlast tegen te gaan

ALMERE • Ma 30 oktober 2017 | 23:29 • Maandag 30 oktober 2017 | 23:29
Er is te veel overlast van kamerverhuurpanden in Almere. Daarom heeft de gemeente Almere nieuwe regels opgesteld om die overlast tegen te gaan. Uit een inventarisatie blijkt dat zo'n 1.300 ééngezinswoningen worden gebruikt voor kamerverhuur.

Volgens de gemeente ontstaan er problemen als in een woning vijf of meer personen een kamer huren. Die overlast kan bestaan uit lawaai, alcohol- of drugsgebruik, overvolle afvalcontainers, parkeerproblemen of verwaarlozing van de tuin. Ook kunnen problemen ontstaan als meerdere woningen met kamerverhuur dicht bij elkaar staan.

Afstand tussen panden minimaal 100 meter
In een voorstel aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat de minimale afstand tussen de kamerverhuurpanden 100 meter moet zijn. In het centrum van Almere Stad is die minimale afstand 50 meter. Volgens het college is dat stadsdeel juist geschikt voor meer kleine huishoudens.

Maximum aantal kamerverhuurpanden per wijk
Per wijk mag maximaal 3 procent van de hoeveelheid woningen voor kamerverhuur in aanmerking komen. Stedenwijk is in dat opzicht bijna vol. Daar mogen nog maar zeven extra woningen gebruikt worden voor kamerverhuur.

Niet meer dan vier huurders per huis
Een andere regel is dat huurders over tenminste 25 vierkanter meter woonoppervlak moeten kunnen beschikken. Verder wordt het maximum aantal huurders gesteld op vier.

De gemeenteraad van Almere praat later dit jaar over het voorstel van het college.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel