Asbestlening toch mogelijk gemaakt

Lelystad 1 november 2017
Lelystedelingen die geen lening konden krijgen voor het verplicht saneren van hun asbestdak, kunnen er nu toch één aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Bij het SVn kunnen bedrijven en particulieren geld lenen voor duurzame oplossingen. Het fonds doet dat samen met gemeenten en andere overheden. 

Volgens wethouder John van den Heuvel kan de gemeente zelf niet direct geld lenen aan de betrokkenen omdat het wettelijk niet mag. 

Huishoudens konden geen lening krijgen
Van alle Lelystedelingen met een asbestdak kwam tot nu toe zo'n 10% niet in aanmerking voor een lening, naar schatting zeventig huishoudens. Zij zouden niet in staat zijn de lening terug te betalen. De gemeenteraad vond dat niet acceptabel en gaf wethouder Van den Heuvel opdracht om dit probleem op te lossen.

Voorwaarden aan lening
De nieuwe lening wordt 'maatwerklening' genoemd. Zo kan de looptijd langer zijn in vergelijking met een normale lening. Op deze manier wordt het bedrag dat maandelijks moet worden afgelost lager. Betrokkenen kunnen hun aanvraag indienen bij de gemeente. Daar wordt gekeken naar de mogelijkheden. Vervolgens gaat de aanvraag naar SVn. Mensen kunnen gekoppeld worden aan een budgetcoach om alle uitgaven in de gaten te houden.

Gemeente reserveert 700.000 voor risico's 
Desondanks bestaat de kans dat niet iedereen aan zijn verplichtingen kan voldoen. De gemeente wil daarom 700.000 euro in een potje stoppen om in zo'n geval de openstaande schuld te betalen.

Het Rijk heeft bepaald dat daken van asbest voor 2024 vervangen moeten zijn door een ander materiaal.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer