Bewoners Noorderplassen vrezen geluidsoverlast camping

Almere 6 november 2017
Bewoners van de Noorderplassen in Almere vrezen dat de komst van Camping Waterhout naar het Schateiland voor overlast gaat zorgen. Zo'n 150 belangstellenden kwamen maandagavond af op een informatiebijeenkomst van de gemeente. Het merendeel ziet de camping liever niet komen. De campingeigenaren en de gemeente willen dat Waterhout na de komende zomer verhuist naar het Schateiland. De camping moet van de huidige plek weg vanwege de Floriade in 2022.

Waar zijn de omwonenden bang voor?
Bewoners vrezen vooral voor geluidsoverlast van de campinggasten omdat geluid ver over water draagt. Verder zijn er zorgen over een toename van speedboten en jetski's op de recreatieplas. Ook wordt gevreesd voor meer verkeersoverlast en een verstoring van de natuur in de Lepelaarsplassen. 

Wat vinden natuurliefhebbers van de verhuizing? 
De beheerder van dit Natura 2000-gebied, het Flevo-landschap, is overigens niet bevreesd voor een verstoring van de natuur. In het nieuwe bestemmingsplan zijn maatregelen opgenomen die volgens het Flevo-landschap afdoende zijn. Bovendien wil de beheerder dat er meer recreatiemogelijkheden komen voor mensen die van de natuur willen genieten. "En daar passen de plannen van deze camping bij", aldus IJsbrand Zwart. 

Zorgen de campinggasten voor veel lawaai?
Volgens wethouder Tjeerd Herrema worden er goede afspraken gemaakt met de campingeigenaren. "Bovendien gaat het om een ecologische camping voor mensen die van natuur en de rust houden. Dan is het er na 23.00 uur gewoon stil. Zo is het nu ook." Ook wordt er bij het maken van het inrichtingsplan rekening gehouden met de vrees van de omwonenden, zo stelde Herrema. Bomen hebben bijvoorbeeld een geluidswerend effect. 

Hoe kunnen omwonenden reageren op het verhuisplan?
Het nieuwe ontwerp bestemmingsplan om camping Waterhout op Schateiland mogelijk te maken, ligt tot en met 29 november ter inzage op het stadhuis. Tot die datum kunnen bewoners een zienswijze indienen op het plan. De gemeenteraad beslist daarna over het nieuwe bestemmingsplan. 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer