'Piet blijft donkerbruin, er komt geen roetpiet aan te pas'

Flevoland 7 november 2017
De pieten in onze provincie blijven overwegend zwart of donkerbruin. Alle gemeenten geven aan dat de discussie over zwarte piet hier niet speelt. De roetveegpiet blijft dan ook vooral een zaak van de grote stad. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

In vrijwel alle gemeenten wordt de lijn van eerdere jaren voortgezet en dat houdt in dat de roetveegpiet of andere noviteiten hier niet of nauwelijks te zien zullen zijn. Een woordvoerder in Dronten zegt het als volgt: "Piet blijft gewoon donkerbruin er komt geen roetpiet aan te pas."

Uitzondering Mondriaanpiet in NOP
De enige gemeente die hier een uitzondering op maakt, is de gemeente Noordoostpolder, die naast de klassieke knechten ook Mondriaanpieten in zal zetten. Dit ter ere van het Mondriaanjaar.
 
Wachten op Sinterklaasjournaal
De gemeente Almere laat net als voorgaande jaren het uiterlijk van de knecht afhangen van het Sinterklaasjournaal. Maar de verwachting is dat dit niet tot hele grote wijzigingen zal leiden. Begin oktober liet de NTR al weten dat er dit jaar geen gekleurde pieten te zien zullen zijn in het Sinterklaasjournaal omdat ze "te weinig" bij de traditie passen.

Grote steden
Amsterdam maakte maandag bekend het uiterlijk van de zwarte pieten volledig te veranderen. De Amsterdamse pieten krijgen nieuwe felgekleurde  pakken en pruiken met halflang donkerbruin golvend haar. Het nieuwe uiterlijk is geïnspireerd op Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Steden als Utrecht en Den Haag en Meppel houden het voornamelijk op roetpieten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer